انفجار بندر شهید رجایی و ابهاماتی که می تواند آتش زیر خاکستر باشد!

انفجار بندر شهید رجایی و ابهاماتی که می تواند آتش زیر خاکستر باشد!

انفجار بندر شهید رجایی و ابهاماتی که می تواند آتش زیر خاکستر باشد! / روز گذشته یکشنبه، 6 اردیبهشت ماه 1404، انفجار بزرگی در اسکله شهید رجایی، بندرعباس به وقوع پیوست و تا این لحظه 25 کشته و بیش از هزار نفر مجروح و 7 نفر مفقود شدند. این درحالی است که هنوز هیچ اطلاعات دقیقی درباره علت حادثه و میزان خسارات احتمالی منتشر نشده است.

به گزارش رکنا، انفجار در اسکله شهید رجایی بندرعباس با 25 کشته و بیش از هزار مجروح، پرسش‌ هایی جدی درباره ضعف امنیتی، مدیریت بحران، آینده شغلی و معیشت مجروحان و خانواده های جانباختگان و حجم و مقدارخسارات اقتصادی به‌وجود آورده است. هنوز اطلاعات دقیقی درباره علت حادثه و میزان خسارات منتشر نشده است.

    در پی این حادثه تلخ سوالات مهم و ابهامات اساسی توسط رسانه ها و افکار عمومی به وجود می آید که اهم آن به شرح زیر مطرح می شود و امید است مسئولین به سرعت پاسخ دقیق و مستدلی ارایه دهند:

    1. مهمترین و استراتژیک ترین منطقه اقتصادی ایران آیا از حفاظت و امنیت کافی برخوردار بود؟

    2. آینده شغلی و معیشتی مجروحان ، از کار افتادگان احتمالی و خانواده جانباختگان این حادثه چه خواهد شد؟

    3. چرا وزیر کار به عنوان یکی از مسئولان مهم این حادثه، روز گذشته در محل حضور نداشت و توضیحی از بیمه بیکاری، پوشش بیمه درمانی و تکمیلی و ادامه درمان مجروحان اعلام نکرد؟

    4. تکلیف خسارات وارد شده به کالاها و کانتینرهای این بندر و نابودی میلیاردها تومان سرمایه مردم چه می شود؟

    5. چه کسی مسئول ضعف سیستم مدیریتی *HSE بزرگترین بندر کانتینری کشور است؟ زیرا براساس قوانین، هر سازمان و نهادی در قبال رعایت دستورالعمل های ایمنی و بهداشتی در محل کار مسئول است. این قوانین به صراحت گفته شده و اگر یک سازمان، نهاد یا کسب و کار از آنها پیروی نکند، باید در قبال هرگونه حادثه ای پاسخگو باشد.

    6. چگونه است که سازمان بنادر و دریانوردی کشور، چندین ماه است که با سرپرست اداره می شود؟

    7. چرا هنوز برای مدیریت بحران و حوادث از این دست آمادگی لازم وجود ندارد و این می شود که شب گذشته تیم آتش نشانی از وزیر راه درخواست لودر و بالابر می کند؟ آیا این حوادث، ضرورت آمادگی برای مقابله موثر با بحران و به تعبیری علاج واقعه قبل از وقوع را بیش از پیش برجسته نمی کند؟

    در آخر، ضمن خداقوت و آرزوی توفیق برای نیروهای امدادی که در میان خطرات بالقوه ای که جان شان را تهدید می کند، در حال کنترل و مدیریت بحران و نیز در جستجوی قربانیان فاجعه هستند و همچنین قدردانی از کادر درمان و پزشکی که با جدیت و بی وقفه در حال ارائه خدمات به آسیب دیدگان حادثه اند و با نهایت تاثر و تاسف به خانواده هایی که عزیزان شان را در پی وقوع این انفجار از دست داده اند، امید است که مسئولان ضمن پاسخ به پرسش های فوق و با مدیریت بحران و اتخاذ راهبردهای مناسب، مانع از تسری بیش از پیش خسارات وارده باشد.

    *اچ اس ای (HSE) چیست؟ : سیستم مدیریت بهداشت، ایمنی و محیط زیست که به اختصار “اچ اس ای” (HSE) نامیده می شود، برنامه ای جامع است که توسط سازمان ها و نهادها برای کاهش، پیشگیری و حذف خسارات و اختلالات ناشی از حوادث در محل کار، قرار گرفتن در معرض خطر و خطر وقوع حوادث محیطی صورت می گیرد. همچنین HSE برای کنترل و نظارت بر انطباق سازمان ها با استاندارد ها و قوانین مرتبط امری ضروری است.

    HSE (اچ اس ای) مخفف کلمات Safety، Health و Environment به معنی بهداشت، ایمنی و محیط زیست است. سلامت و ایمنی در محل کار با توجه به دستورالعمل ها، اقدامات ایمنی و برنامه ها، رفاه و سلامت کارکنان را تضمین می کند. اگر این دستورالعمل ها اجرا شود، به جلوگیری از حوادث و کاهش احتمال آسیب به کارکنان و بیماری ها کمک می کند. همچنین این قوانین می تواند هزینه های پزشکی و مرخصی استعلاجی را کاهش دهد.

    هر سازمانی در قبال رعایت این دستورالعمل های ایمنی و بهداشتی در محل کار مسئول است. این قوانین به صراحت گفته شده و اگر یک سازمان یا کسب و کار از آنها پیروی نکند، باید در قبال هرگونه حادثه ای پاسخگو باشد. همچنین، شرکت ها تعهد قانونی و مالی برای رعایت استانداردهای ایمنی و بهداشتی دارند. آنها باید تعهد اخلاقی نیز برای ضمانت سلامت کارکنان و ایمنی آنها بدهند.